enfnews logo

فوری

اشتراک گذاری

جزئیات افزایش انتشار گازهای گلخانه‌ای/ بزرگ‌ترین منتشرکنندگان گازهای گلخانه‌ای در جهان و جایگاه ایران

به گزارش پترومتالز، بیگ‌مینت نوشت: میزان انتشار جهانی گازهای گلخانه‌ای در سال ۲۰۲۳ به ۵۳ گیگاتن معادل دی‌اکسید کربن رسید. این داده‌ها بالاترین سطح ثبت‌شده تاکنون را نشان می‌دهد و افزایشی معادل ۱.۹ درصد یا ۹۹۴ میلیون تن نسبت به سال ۲۰۲۲ داشته است. ایران نیز در بین بزرگ‌ترین منتشرکنندگان گازهای گلخانه‌ای در جهان قرار دارد که جزئیات آن را می‌توانید در تصویر ببینید.

با این روند سریع افزایش انتشارها، اهداف توافق‌نامه پاریس هر سال دست‌نیافتنی‌تر می‌شوند. چین، ایالات متحده، هند، اتحادیه اروپا، روسیه و برزیل در سال ۲۰۲۳ بزرگ‌ترین تولیدکنندگان گازهای گلخانه‌ای در جهان بودند. این کشورها در مجموع ۴۹.۸ درصد از جمعیت جهانی، ۶۳.۲ درصد از تولید ناخالص داخلی جهانی، ۶۴.۲ درصد از مصرف جهانی سوخت‌های فسیلی و ۶۲.۷ درصد از انتشار جهانی گازهای گلخانه‌ای را به خود اختصاص داده‌اند.

به‌جز دو استثنای قابل‌توجه، سال ۲۰۰۹ (بحران مالی جهانی) و سال ۲۰۲۰ (همه‌گیری کووید-۱۹)، انتشار گازهای گلخانه‌ای از ابتدای قرن بیست‌ویکم با سرعت زیادی رشد کرده است که عمدتاً ناشی از افزایش انتشار دی‌اکسید کربن ناشی از سوخت‌های فسیلی توسط چین، هند و سایر اقتصادهای نوظهور است.

انتشارهای مرتبط با انرژی

بدون شک، استفاده بی‌رویه از سوخت‌های فسیلی عامل اصلی انتشار گازهای گلخانه‌ای در سطح جهان است. بر اساس گزارش آژانس بین‌المللی انرژی، انتشار جهانی دی‌اکسید کربن ناشی از انرژی در سال ۲۰۲۳ با رشدی ۱.۱ درصدی به ۳۷.۴ گیگاتن رسید، که معادل افزایش ۴۱۰ میلیون تن است. این در حالی است که در سال ۲۰۲۲، افزایش ۴۹۰ میلیون تن (۱.۳ درصد) ثبت شده بود. بیش از ۶۵ درصد از این افزایش در سال ۲۰۲۳ مربوط به انتشارهای ناشی از زغال‌سنگ بوده است.

بنابراین، انتشارهای ناشی از انرژی بیش از ۷۰ درصد از کل انتشارهای جهانی را تشکیل می‌دهند. طبق گزارش آژانس بین‌المللی انرژی، بین سال‌های ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۳، مجموع انتشارهای ناشی از انرژی حدود ۹۰۰ میلیون تن افزایش داشته است. اگر پیشرفت فناوری در انرژی‌های پاک از سال ۲۰۱۹، مانند انرژی خورشیدی، بادی، هسته‌ای، پمپ‌های حرارتی و خودروهای برقی، نبود، این رشد انتشار سه برابر بیشتر می‌شد.

زغال‌سنگ، عامل اصلی

داده‌های آژانس بین‌المللی انرژی نشان می‌دهد که زغال‌سنگ عامل اصلی افزایش انتشار دی‌اکسید کربن در دوران پس از همه‌گیری کرونا بوده است. انتشارهای جهانی ناشی از احتراق انرژی از سال ۲۰۱۹ حدود ۸۵۰ میلیون تن افزایش یافته که سهم زغال‌سنگ از این میزان ۹۰۰ میلیون تن بوده است. انتشارهای ناشی از گاز به‌طور ملایم افزایش یافته و انتشارهای نفت همچنان اندکی کمتر از سطح سال ۲۰۱۹ باقی مانده است.

زغال‌سنگ حدود ۷۰ درصد از افزایش انتشارهای جهانی ناشی از احتراق انرژی در سال ۲۰۲۳ (معادل ۲۷۰ میلیون تن) را به خود اختصاص داده است. چین و هند افزایش قابل‌توجهی در انتشارهای ناشی از احتراق زغال‌سنگ داشته‌اند که تنها تا حدودی با کاهش در اقتصادهای پیشرفته جبران شده است.

لینک کوتاه:

https://enfnews.com/?p=31380

بر چسب ها

مقالات مرتبط

تبادل نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

9 + شانزده =