enfnews logo

فوری

اشتراک گذاری

پرواز قیمت‌ها در بازار فولاد ایران/ این فواره تا کجا بالا خواهد رفت؟

به گزارش پترومتالز، همزمان با جهش افسارگسیخته نرخ ارز در بازار آزاد، قیمت محصولات فولادی در بازار نیز به شدت افزایش یافته است. در دو روز ابتدایی هفته جاری، قیمت میلگرد در بازار حدود ۲۰۰۰ تومان معادل ۶ درصد افزایش یافته و قیمت میانگین میلگرد در بازار به حدود ۳۵۰۰۰ تومان به ازای هر کیلوگرم (تحویل درب کارخانه) رسیده است. قیمت ورق گرم در بازار نیز طی دو روز اخیر تا ۲۸۰۰ تومان به ازای هر کیلو افزایش یافته است و قیمت ورق گرم با ضخامت ۲ تا ۴ میلی‌متر به ۴۴ تا ۴۶ هزار تومان به ازای هر کیلو رسیده است.

قیمت میلگرد در بازار در حال حاضر حدود ۲۲ درصد بالاتر از ابتدای پاییز سال جاری است. از پاییز امسال، قیمت‌ها در بازار فولاد به دلیل محدودیت‌های گاز و برق و کاهش تولید شروع به افزایش کردند. در ادامه نیز افزایش نرخ ارز آزاد و مبادله‌ای باعث افزایش بیشتر قیمت محصولات فولادی شد. سپس از اوایل بهمن‌ماه عامل سوم وارد صحنه شد و دستورالعمل جدید قیمت‌های پایه زنجیره فولاد باعث افزایش قیمت‌ها در بورس کالا و سپس بازار شد. در حال حاضر نظیر جهش افسارگسیخته نرخ ارز در بازار آزاد، التهاب در بازار فولاد را به بالاترین حد رسانده است. نرخ ارز در بازار آزاد در یک رالی صعودی عجیب تا کانال ۹۱۰۰۰ تومانی بالا رفته است.

در شرایط فعلی همه چیز در بازار فولاد به نرخ ارز در بازار آزاد بستگی دارد. باید دید آیا نهادهای مسئول مثل بانک مرکزی و وزارت اقتصاد، برنامه‌ای برای ایجاد ثبات در بازار ارز دارند یا خیر. این گونه افزایش افسارگسیخته نرخ‌ها در بازار ارز، ضربه‌ای جبران‌ناپذیر به اقتصاد کشور وارد خواهد کرد. باید دید آیا فواره‌ نرخ ارز که بی‌محابا بالا می‌رود، نیمه دومی نیز دارد و از یک نقطه به بعد شاهد ریزش قیمت ارز از سقف‌های عجیبِ قیمتی به کانال‌های تعادلی معقول‌تر خواهیم بود یا خیر؟

روندهای گذشته نشان داده‌اند که پس از جهش‌های شدید نرخ ارز و قیمت محصولات فولادی، دوره‌های اصلاحی در بازار رخ می‌دهد. برای نمونه، در زمستان سال ۱۴۰۱ نیز نرخ ارز در بازار آزاد تا کانال ۶۰۰۰۰ تومان بالا رفت و قیمت میانگین میلگرد در بازار به حدود ۳۱۰۰۰ تومان به ازای هر کیلو رسید، اما پس از آن، بازار دچار اصلاح شد و قیمت‌ها کاهش یافتند. قریب به دو سال طول کشید تا میلگرد بار دیگر سقف ثبت‌شده در زمستان سال ۱۴۰۱ را بشکند. این موضوع نشان می‌دهد که در صورت ورود سیاست‌های کنترلی از سوی نهادهای مسئول یا کاهش انتظارات تورمی به هر دلیل، احتمال اصلاح قیمت‌ها در بازار فعلی نیز وجود خواهد داشت. هرچند، زمان و شدت این اصلاح بستگی به میزان مداخله دولت و روند کلی اقتصاد دارد.

در حال حاضر، نرخ ارز مرکز مبادله ارز و طلا که از نگاه بانک مرکزی مبنای سیاست تلاش برای تک‌نرخی کردن ارز بوده، ۶۷۰۶۴ تومان است. با توجه به اینکه نرخ ارز آزاد در حال حاضر تا ۹۱۰۰۰ تومان افزایش یافته است، فاصله میان این دو نرخ به ۲۳۹۳۶ تومان می‌رسد. این شکاف بزرگ قیمتی نشان‌دهنده اختلاف جدی میان سیاست‌های ارزی بانک مرکزی و واقعیت‌های بازار است و نمی‌تواند برای مدت طولانی پایدار بماند. در صورت ادامه این وضعیت، یا نرخ ارز آزاد باید به سطح تعادلی نزدیک‌تر شود یا سیاست‌های ارزی بانک مرکزی نیاز به اصلاح خواهد داشت. فراموش نکنیم که بانک مرکزی به تازگی سیاست ارز نیمایی را کنار گذاشته و به ارز توافقی روی آورده است. پس احتمال این‌که بار دیگر نرخ ارز مبادله‌ای را چندین کانال به سمت بالا هدایت کند اندک است و فعالان بازار نباید احتمال اصلاح قیمت‌ها در بازار فولاد را نادیده بگیرند. شاید در این مقطعی زمانی، نخریدن و صبر و نظاره کردن، بهترین راهکار برای فعالان بازار فولاد باشد.

لینک کوتاه:

https://enfnews.com/?p=36434

بر چسب ها

مقالات مرتبط

تبادل نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

شانزده − چهارده =