فوری
اختصاصی پترومتالز– شیرین نیکوحرف*: بررسی آمار گمرک جمهوری اسلامی ایران، نشان میدهد که مجموع صادرات فولاد کشور (فولاد میانی و محصولات فولادی) در 7 ماهه نخست سال جاری، 5 میلیون و 508 هزار تن بوده که نسبت به مدت مشابه سال قبل، کاهش 7 درصدی را نشان میدهد. این کاهش به لحاظ وزنی معادل 404 هزار تن است.
به گزارش پترومتالز (اقتصاد، نفت و فلزات نیوز)، در 7 ماهه نخست سال جاری، صادرات فولاد میانی کشور، 3 میلیون و 682 هزار تن بوده که کاهش 9 درصدی را نسبت به مدت مشابه سال قبل نشان میدهد.
با افزایش صادرات فولاد در مهرماه امسال از شدت کاهش صادرات فولاد کشور کاسته شده است. برای مقایسه در دوره 6 ماهه نخست سال جاری نسبت به مدت مشابه سال قبل، میزان کاهش کل صادرات فولاد کشور حدود 15 درصد و میزان کاهش صادرات فولاد میانی 16 درصد بوده است.
وضعیت صادرات محصولات فولادی
کل صادرات محصولات فولادی کشور در 7 ماهه نخست سال ۱۴۰۱، ۱ میلیون و 826 هزار تن بوده که نسبت به مدت مشابه سال قبل، کاهش 2 درصدی را نشان میدهد. در دوره 6 ماهه نخست امسال میزان کاهش صادرات کل محصولات فولادی 12 درصد بوده و لذا در مهرماه شاهد افزایش صادرات این محصولات نسبت به ماه مشابه سال قبل نیز بودهایم.
از میان محصولات فولادی، سهم صادرات مقاطع طویل فولادی، ۱ میلیون و 625 هزار تن بوده و صادرات این مقاطع در 7 ماهه نخست سال جاری، 9 درصد افزایش یافته است. در دوره 6 ماهه نخست امسال، صادرات مقاطع طویل 4 درصد کاهش یافته بود و در این بخش نیز افزایش صادرات در مهرماه امسال مشهود است.
صادرات میلگرد که بیشترین سهم را از میان صادرات کل محصولات فولادی دارد، در 7 ماهه نخست سال جاری نسبت به مدت مشابه سال قبل، 8 درصد افزایش یافته است و به ۱ میلیون و 415 هزار تن رسیده است.
صادرات مقاطع تخت فولادی نیز با کاهش 46 درصدی به 201 هزار تن رسیده است.
گفتنی است در 7 ماهه نخست امسال صادرات آهن اسفنجی 378 هزار تن بوده است که کاهش 46 درصدی را نسبت به مدت مشابه سال قبل نشان میدهد.
جدول زیر که جزئیات صادرات فولاد ایران در 7 ماهه نخست سال جاری را نشان میدهد، ببینید:
وضعیت واردات فولاد ایران
واردات فولاد ایران در دوره 7 ماهه نخست سال جاری تغییر چندانی نسبت به مدت مشابه سال قبل نداشته است.
در 7 ماهه نخست سال قبل، در مجموع 477 هزار تن فولاد میانی و محصولات فولادی نهایی وارد کشور شده بود که در سال جاری با افزایش 1 درصدی، این رقم به 482 هزار تن رسیده است.
مقاطع تخت فولادی بیشترین سهم را از واردات فولاد کشور دارد و در 7 ماهه نخست امسال، در مجموع 424 هزار تن انواع ورق فولادی وارد کشور شده است. در واقع، سهم مقاطع تخت فولادی از کل واردات فولاد کشور 88 درصد است. در کل باید گفت به یمن توسعه صنعت فولاد کشور، حجم واردات فولاد ایران عدد قابل توجهی نیست.
جدول زیر که جزئیات واردات فولاد ایران در 7 ماهه نخست سال جاری را نشان میدهد، ببینید:
دلایل کاهش صادرت فولاد کشور
مصوبه عوارض صادراتی در ابتدای سال جاری یکی از عواملی بود که باعث شد تا صنایع فولادی ایران، بهترین فرصت در بازارهای جهانی را که همزمان با اوج قیمتها بود از دست بدهند و در نتیجه این مصوبه که بعداً در ابتدای خردادماه لغو شد، صادرات فولاد کشور در مسیر نزولی قرار گرفت. تعرفه اعمالشده بر صادرات فولاد باعث شد تا در دوره اجرای این بخشنامه، صادرات فولاد برای بسیاری از واحدهای تولیدی توجیه اقتصادی نداشته باشد.
دیگر دلیل کاهش صادرات فولاد ایران، وضعیت بد بازار جهانی فولاد و کاهش تقاضا برای فولاد در مناطق مختلف دنیاست. از اردیبهشت ماه سال جاری به بعد، قیمتها در بازار جهانی فولاد تحتتاثیر کاهش تقاضای جهانی نزولی شد و در تابستان به پایینترین میزان در دو سال گذشته رسید.
افزایش بهای انرژی و اختلال در زنجیره تولید جهانی به واسطه جنگ اوکراین، سیاستهای پولی انقباضی بسیاری از بانکهای مرکزی در نقاط مختلف دنیا و بالاخره کاهش رشد اقتصادی چین، سیاست کوویدِ صفر پکن و بحران در صنعت ساختمان این کشور از جمله دلایلی بود که کاهش تجارت جهانی فولاد را درپی داشت و بر صادرات فولاد ایران نیز تأثیرِ سوء خود را گذاشت.
علیرغم این مولفههای منفی، در مهرماه سال جاری صادرات فولاد ایران نسبت به ماه مشابه سال قبل افزایش یافته و با آزادسازی صادرات فولاد برای تمام اشخاص حقیقی و حقوقی و تسهیل سیاستهای صادراتی، انتظار میرود در ماههای پیش رو صادرات فولاد کشور بهتر از تابستان امسال باشد.
*کارشناس صنعت فولاد
لینک کوتاه:
https://enfnews.com/?p=4556