enfnews logo

فوری

اشتراک گذاری

زمان راه‌اندازی خطوط اسیدشویی و نورد سرد فولاد دشتستان مشخص شد

مهندس عباسعلی ناصحی مدیرعامل مجتمع فولاد دشتستان در گفت‌وگو با پترومتالز ضمن تشریح کامل مشکلات تولیدکنندگان ورق گالوانیزه به طرح‌های توسعه این شرکت نیز اشاره کرد و گفت: علی‌رغم تمام مشکلاتی که در ماه‌های گذشته برای شرکت‌های زنجیره فولاد وجود داشته، سعی کرده‌ایم روند اجرای طرح‌های توسعه ما متوقف نشود. بر این اساس، خط اسیدشویی مجتمع فولاد دشتستان تا انتهای سال جاری به بهره‌برداری خواهد رسید و تا مرداد و شهریور سال 1402 نیز شاهد راه‌اندازی خط نورد سرد خواهیم بود.

متن کامل گفت‌وگوی اختصاصی پترومتالز با مدیرعامل مجتمع فولاد دشتستان را در ادامه بخوانید.

 در حال حاضر چه چالش‌ها و موانعی در زمینه تولید ورق گالوانیزه در کشور وجود دارد؟ لطفاً در این باره‌ توضیح دهید.

 در شش ماه اخیر صنعت تولید ورق گالوانیزه سیر نزولی داشته و بازار تجربه خوبی در زمینه تولید ورق گالوانیزه نداشته است. بازار جهانی فولاد شرایط خوبی نداشته و مشکلاتی نیز که از داخل به این شرایط اضافه می‌شود، موانع پیش‌روی صنعت ورق گالوانیزه را دوچندان کرده است. من در مصاحبه‌های قبلی هم به برخی از این مشکلات اشاره‌ داشته‌ام. برای مثال چالش تأمین برق و قطعی‌های مکرر آن در صنعت فولاد باعث ایجاد مشکلات متعدد شده است. موضوع دیگر بحث عرضه‌های محصولات فولاد مبارکه است که طی چند ماه متوالی به صورت 50 درصد نقدی و 50 درصد اعتبار اسنادی در حال عرضه شدن است.

این رقم 50 درصد پرداخت نقدی عملاً برای کارخانه‌ای که قرار است ماهانه تولید 20 هزارتنی داشته باشد، مبلغ بسیار قابل توجه و سنگینی است. برای این وضعیت شما ناچار هستید 200 میلیارد تومان پرداخت داشته باشید تا اعتبار اسنادی برای شما گشوده شود. این پرداخت هم البته برای این است که مواد اولیه ظرف حداقل دو ماه آینده برای تولیدکننده تأمین شود. آن هم مواد اولیه‌ای که برای فول هارد شدن نیاز به یک بازه زمانی یک‌ماهه دارد و در این میان باز یک وقفه‌ یک ماهه در کار ایجاد می‌شود. چنین وضعیتی تأمین سرمایه در گردش برای خرید مواد اولیه از بورس کالا را دشوار و حتی غیرممکن کرده است.

با این وضعیت عرضه، ما نتوانسته‌ایم هیچ خریدی از بورس کالا در ماه‌های اخیر داشته باشیم و این عرضه بیشتر برای کسانی مناسب بوده که می‌توانستند با واسطه‌گری، ورق‌ها را خریداری کنند. عرضه مواد اولیه به‌صورت 50 درصد پرداخت نقدی، به هیچ وجه مناسب تولیدکنندگان بزرگ نیست. واسطه‌ها پس از خرید از بورس کالا، بلافاصله پول خود را نقد می‌کنند و اصلا به همین منظور ورق را خریداری کرده‌اند. این شکل از خرید البته به برای ما به‌عنوان تولیدکنندگان ورق گالوانیزه مقدور نبوده و ما نتوانستیم از ظرفیت عرضه‌های بورس کالا استفاده کنیم. این مشکل بسیار بزرگی است که یک کارخانه با 400 الی 500 نفر نیرو نتواند مواد اولیه خود را تأمین کند. برای حمایت از تولید و اشتغال در کشور، باید مشکلات این‌چنینی رفع شود.

بسیاری از تولیدکنندگان محصولات فولادی خصوصاً در پایین‌دست زنجیره به دلیل افت قیمت‌ها در بازار جهانی در زیان قرار گرفته‌اند. آیا در مدت اخیر، زیان به شرکت شما هم تحمیل شده است؟

وضعیت سقوط ناگهانی قیمت‌ها نه تنها شرکت ما بلکه تمامی شرکت‌های فولادی را تحت تأثیر قرار داده است و آن‌ها را متضرر کرده است. قیمت مواد اولیه برای دوره‌ای در ابتدای سال، پی در پی بالا رفت؛ برای مثال قیمت ورق گرم تا کیلویی 24 تا 25 هزار تومان هم پیش رفت و در حال حاضر به قیمت 16 هزار تومان بازگشته است. این اختلاف 8 تا 9 هزار تومانی باعث ضرر ما و تمام کارخانجاتی شده که مواد اولیه را در ماه‌های گذشته با قیمت بالا خریداری کرده‌اند و سپس به یکباره قیمت محصولات کاهش یافته است. ورود تولیدکنندگان به زیان، تجربه ناخوشایندی بوده که تولیدکنندگان ورق گالوانیزه در ماه‌های اخیر داشته‌اند.

از آن سو، در عرضه‌های بورس کالا هم همان‌گونه که شرح دادم شرایط دشوار است و کالایی که در حال حاضر و در آخرین نوبت، عرضه شده است قرار است حدود چهل روز آینده تحویل داده شود که البته ما قادر به خرید همین عرضه هم نشده‌ایم. تنها راه باقی مانده در حال حاضر برای ما این است که یا خط تولید را متوقف کنیم و یا ورق مورد نیاز خود را از بازار آزاد خریداری کنیم.

آیا ضررهای وارد شده و اختلالات ایجاد شده باعث شده که طرح‌های توسعه مجتمع فولاد دشتستان به تعویق بیفتد؟

 علی‌رغم مشکلاتی که با آن‌ها روبرو هستیم تمام تلاش خود را کرده‌ایم که طرح‌های توسعه ما به تعویق نیفتد و خللی در آن‌ها وارد نشود. خط اسیدشویی ما از آبان ماه شروع به نصب شده و تا قبل از پایان سال جاری نیز راه‌اندازی خواهد شد. خط نورد سرد ما نیز از آذرماه شروع به نصب خواهد شد. تجهیزات خط اسیدشویی ما تقریبا به صورت کامل وارد گمرک شده است و کارهای ترخیص آن در حال انجام است. بخش نخست تجهیزات خط نورد سرد ما نیز وارد گمرک شده است و سایر بخش‌های آن نیز بارگیری شده است و انشالله برآورد بنده این است که از آذرماه بتوانیم شروع به نصب و راه‌اندازی خط نورد سرد کنیم. خط نورد سرد مجتمع فولاد دشتستان احتمالا طی ماه‌های مرداد یا شهریور سال آینده به بهره‌برداری می‌رسد.

چه تمهیداتی برای تأمین برق خطوط تولیدی خود در ماه‌های گرم سال آینده اندیشیده‌اید؟

همه مسئولان و نهادهای دولتی باید دست به دست هم بدهند تا زیرساخت‌های تولید در حوزه انرژی به صورت پایدار تأمین شود. معضل انرژی واقعاً مشاغل ایجادشده در بخش صنعت و سرمایه‌گذاری‌های صورت‌گرفته را تهدید می‌کند و تأمین پایدار برق صنعت فولاد، از اهمیت حیاتی برخوردار است. ما برای خط تولید ورق گالوانیزه خود اقدام به خرید چند دیزل ژنراتور قوی کرده‌ایم، ولی برای خط نورد سرد چون مصرف برق بسیار بالایی دارد، کار چندانی از دست ما ساخته نیست و تنها احداث نیروگاه می‌تواند به ما کمک کند. با توجه به شرایط فعلی ما یعنی خریداری خطوط جدید و راه‌اندازی آن، احداث نیروگاه حداقل تا دوسال آینده برای ما غیرممکن است.

ما برای خط تولید ورق گالوانیزه خود سه دیزل ژنراتور سنگین خریداری کرده‌ایم اما برای خط نورد سرد، اگر مشکلات قطعی برق ادامه داشته باشد، ما کار چندانی نمی‌توانیم انجام دهیم. امیدواریم مشکل زیرساخت‌های انرژی حل شود و آسیب بیشتری از این ناحیه متوجه تولیدکنندگان نشود. وقتی خطوط تولید ما به صورت کامل راه‌اندازی شود، مجتمع فولاد دشتستان حدوداً نیازمند 25 مگاوات برق خواهد بود.

آیا مجتمع فولاد دشتستان تاکنون از اعتبارات بانکی استفاده کرده است؟

تا به امروز ما از اعتبارات بانکی استفاده نکرده‌ایم و مجتمع فولاد دشتستان تنها از طریق آورده مالی سهامداران، احداث و مدیریت شده است. برنامه‌ای هم برای استفاده از اعتبارات بانکی نداریم.

در نهایت اگر نکته‌ای باقی مانده، بفرمایید؟

همه مسئولان در جریان مشکلاتی که ما با آن‌ها دست به گریبانیم، قرار دارند. ما جلسات متعددی با وزارتخانه و سازمان‌های مربوطه داشته‌ایم. تولید رکن اساسی یک جامعه است که با تمام توان باید از آن محافظت شود. حقوق کارگران و کارمندان شاغل در کارخانه باید پرداخت شود و این کار با چند ماه متوقف ماندن کارخانه، مقدور نیست. اگر مسئولان مربوطه فقط به همین یک مشکل فکر کنند، تصور من این است که بسیاری از مشکلات ما با سرعت بالاتری حل می‌شود و کارهای ما بسیار بهتر پیش می‌رود. ما متعهد به تداوم و رشد تولید، توسعه و ایجاد مشاغل پایدار هستیم و امیدوارم حل مشکلات بخش تولید در اولویت قرار گیرد.

لینک کوتاه:

https://enfnews.com/?p=5482

بر چسب ها

مقالات مرتبط

تبادل نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

چهار × یک =