فوری
مهندس سیدعباس حسینی مدیرعامل شرکت فولاد کاوه جنوب کیش در گفتوگو با پترومتالز اظهار داشت: با اتکا به خداوند منان و نیز تلاش بیوقفه مردان آهنین فولاد کاوه جنوب کیش این شرکت توانست در نیمه نخست سال ۱۴۰۲ با وجود محدودیتهای انرژی در سه ماه تابستان، تقریباً ۱.۲ میلیون تن آهن اسفنجی و ۸۲۰ هزار تن شمش فولادی تولید کند که از این میزان تولید تقریباً ۸۱۰ هزار تن شمش در بازارهای داخلی و صادراتی به فروش رفته و درآمدی در حدود ۱۸۶۰۰ میلیارد تومان برای این شرکت به همراه داشته که نسبت به مدت مشابه سال گذشته رشد ۵۹ درصدی را نشان میدهد.
مهندس حسینی گفت: این شرکت در راستای سیاستهای خود که تامین نیاز نوردکاران داخلی است، در شش ماه اول سال ۱۴۰۲ اقدام به عرضه ۹۴۴ هزار تن شمش در بورس کالا نموده است که این میزان در حدود ۱۵ درصد کل عرضه شمش و نشانگر حمایت همهجانبه شرکت فولاد کاوه جنوب کیش از سیاستهای حمایتی بازار داخلی است.
وی افزود: در حال حاضر بزرگترین چالش پیش روی شرکتهای فولادی مبحث تامین پایدار انرژی، یعنی تامین برق موردنیاز در فصل تابستان و تامین گاز در فصل زمستان است. شرکت فولاد کاوه جنوب کیش جهت رفع مشکل تامین برق در فصل تابستان پروژه تاسیس نیروگاه با ظرفیت ۵۰۰ مگاوات را در دستور کار خود دارد تا انشآلله با راهاندازی آن، تناژ از دست رفته تولید در دو سال اخیر که در حدود ۶۰۲ هزار تن است (طبق گزارشهای موجود در سال ۱۴۰۱ حدود ۲۰۸ هزار تن و در سال ۱۴۰۲ حدود ۳۹۴هزار تن) را جبران نماید.
رتبه نخست در صادرات شمش فولادی
مدیرعامل شرکت فولاد کاوه جنوب کیش خاطرنشان ساخت: سال ۲۰۲۳، سالی است که با رکود شروع شد. تاثیرات شیوع کرونا و همچنین جنگ اوکراین و روسیه و سیاستهای کشورهای توسعهیافته و در حال توسعه در تقابل با روسیه در خصوص انرژی و کنترل میزان مصرف و تولید و عدم افزایش GDP کشورها در سال ۲۰۲۳، رکودی نسبی در بازار ایجاد نمود که این رکود در بازار داخلی نیز مشهود و قابل لمس است. ولی به لطف پروردگار و با تدابیر لازم جهت گسترش بازار و حضور در بازارهای جدید و ایجاد تنوع منطقهای در فروش صادراتی و همچنین ایجاد راهکارهای لازم جهت فروش محصولات صادراتی به صورت ریالی، شرکت فولاد کاوه جنوب کیش همچنان قوی و مستحکم مقوله تولید و فروش را با حداکثر ظرفیت پیش میبرد.
حسینی تأکید کرد: شرکت فولاد کاوه جنوب کیش رتبه اول صادرات شمش فولادی را در اختیار دارد و با توجه به نزدیکی حدود ۷ کیلومتری به آبهای آزاد که برتری اصلی این شرکت نسبت به سایر شرکتها است، با تامین پایدار انرژی میتواند نقشی پررنگ در حمایت از دولت و ارزآوری داشته باشد.
اهمیت افزایش مصرف داخلی فولاد
وی بیان داشت: یکی از موضوعات اصلی در زمینه تولید فولاد کشور موضوع مزیتهای رقابتی آن از جمله نیروی انسانی ماهر و تحصیلکرده، ذخایر و منابع معدنی غنی و همچنین با توجه به جمعیت و وسعت کشور میزان مصرف سرانه داخلی آن است. یکی از مزیتهای رقابتی تولید فولاد در کشور نسبت به سایر کشورهای منطقه، جمعیت ۸۵ میلیونی ایران است و اگر بخواهیم به مصرف سرانه فولاد در مقایسه با سایر کشورهای منطقه اشاره کوتاهی داشته باشیم باید گفت بیشتر چنین کشورهایی از جمله ترکیه که دارای جمعیتی تقریباً معادل کشور ما است، به مصرف سرانه فولاد در بازارهای داخلی ،خود نگاه خاص و ویژهای دارند. در حال حاضر میزان تولید فولاد در ایران حدود ۳۰ میلیون تن در سال است اما در کنار افزایش میزان تولید، متاسفانه مصرف سرانه فولاد روز به روز کاهش یافته است. البته اعداد و ارقام در این زمینه متفاوت است اما در مجموع آمارها و شواهد حاکی از آن است که مصرف سرانه فولاد در کشور طی هفت سال گذشته به نصف کاهش پیدا کرده و این امر موضوعی قابل تأمل است که جای بحث و بررسی کارشناسی دقیقی دارد.
مدیرعامل فولاد کاوه جنوب کیش ادامه داد: یکی از راههای افزایش مصرف سرانه داخلی فولاد، ایجاد و راهاندازی پروژههای عمرانی جدید شامل پروژههای زیربنایی و ساخت و ساز است. هرچند باید یادآور شد که این پروژهها برای اجرا در بخشهایی نیاز به منابع ارزی دارند و یکی از راههای تأمین ارز مورد نیاز کشور نیز صادرات غیرنفتی در همه زمینهها از جمله صادرات فولاد است. البته دولت میتواند با اتخاذ سیاستهای مختلف از جمله فراهم آوردن بسترهای لازم برای اجرای پروژههای گوناگون، تدابیری را پیگیری کند تا زمینه رشد سرانه مصرف داخلی فولاد درحد قابل توجهی شکوفا شود، ولی اگر وضعیت صنعت فولاد کشور به گونهای رقم بخورد که دارای جمعیت بالایی باشیم اما نتوانیم مازاد تولید فولاد را در داخل کشور مصرف کنیم، به طور طبیعی این مزیت رقابتی مهم، خودبهخود از دست خواهد رفت.
مهندس حسینی خاطرنشان ساخت: در افق چشم انداز ۱۴۰۴ مقرر شده است ۵۵ میلیون تن ظرفیت تولید فولاد داشته باشیم اما باید توجه داشت که سه تابستان و دو زمستان گذشته را با محدودیت انرژی از جمله برق در تابستان و گاز در فصول سرد پشت سر گذاشتهایم و حتماً این روال در ماهها و حتی سالهای آینده ادامه خواهد داشت و این روند قطعاً در زمینه میزان تولید فولاد تأثیر منفی برجای خواهد گذاشت. اما حتی اگر بتوانیم با همین وضعیت انرژی به تولید ۴۵ میلیون تن فولاد در سال برسیم، از یک سو به دلایل مختلف سیاسی و اقتصادی در حال حاضر ظرفیت بازار صادرات ۱۵ میلیون تن فولاد را نداریم و از سوی دیگر ظرفیت و کشش مصرف ۳۰ میلیون تن در داخل کشور نیز فراهم نیست.
وی در ادامه گفت: در حال حاضر از حدود ۳۰ میلیون تن ظرفیت تولید فولاد کشور حدود ۹ تا ۹.۵ میلیون تن از آن صادر میشود و نتیجه میگیریم که مصرف داخلی حدود ۲۰ تا ۲۱ میلیون تن است و در افق چشمانداز ۱۴۰۴ این میزان مصرف داخلی دستکم باید به ۳۰ میلیون تن و میزان صادرات فولاد از ۹.۵ میلیون تن فعلی به ۱۵ میلیون تن در سال افزایش پیدا کند. در حالی که در حال حاضر در هر دو زمینه یعنی افزایش مصرف داخلی و نیز صادرات دچار مشکلات مختلفی هستیم. بازاریابی بازارسازی و ایجاد بازار صادراتی یک بعد این موضوع است و افزایش مصرف سرانه داخلی فولاد مقوله دیگری است که تصمیمسازان و تصمیمگیران کشور باید به آن توجه ویژهای داشته باشند.
مدیرعامل شرکت فولاد کاوه جنوب کیش بیان داشت: اگر در افق چشمانداز ۱۴۰۴ یا حتی با تأخیر چندساله به تولید قطعی ۵۵ میلیون تن فولاد دست پیدا کنیم، وضعیت فعلی در زمینه صادرات فولاد و مصرف سرانه فولاد حادتر خواهد شد زیرا در این صورت و با میزان تولید ۵۵ میلیون تن در سال باید ۲۰ میلیون تن صادرات و ۳۵ میلیون تن میزان مصرف داخلی کشور باشد. در چنین حالتی میزان صادرات باید به بیش از دو برابر میزان صادرات فعلی افزایش پیدا کند که به نظر امری بسیار دشوار است و مصرف داخلی فعلی ۲۱ تا ۲۲ میلیون تن باید به حداقل ۳۵ میلیون تن برسد یعنی حدود ۱.۶ برابر افزایش پیدا کند که این رقم نیز با شرایط فعلی اقتصاد کشور دستنیافتنی مینماید.
مهندس حسینی در پایان گفت: در مجموع و با درنظر گرفتن تمامی جوانب امر از جمله راهبردی بودن صنعت فولاد به عنوان یکی از صنایع مادر، لازم است مسئولان مربوطه در سطح کلان، نگرش و دیدگاه ویژهای به این محصول حیاتی و مورد نیاز صنایع مختلف داشته باشند و با اتخاذ تصمیمات کارشناسیشده، تمام تلاش خود را در این زمینه معطوف نمایند.
*این گفتگو در ویژه نامه پترومتالز برای سمپوزیوم فولاد ۱۴۰۲ منتشر شده است.
لینک کوتاه:
https://enfnews.com/?p=13208