enfnews logo

فوری

اشتراک گذاری

بومی‌سازی کلیه تجهیزات خطوط ذوب و ریخته‌گری صنعت فولاد توسط شرکت چدن‌ریزان جی

غلامرضا طبیبی رئیس هیئت مدیره شرکت چدن‌ریزان جی در گفت‌و‌گو با پترومتالز با اشاره به اقدامات و دستاوردهای بزرگ این شرکت دانش‌بنیان در حوزه بومی‌سازی تجهیزات صنعت فولاد اظهار داشت: شرکت چدن‌ریزان جی با اشراف کامل به کلیه بخش‌های صنعت فولاد، موفق به داخلی‌سازی کلیه تجهیزات خطوط ذوب و ریخته‌گری این صنعت با بالاترین کیفیت و بر اساس تکنولوژی روز دنیا شده است. این شرکت علاوه بر کارنامه موفق و دستاوردهای درخشان در حوزه ساخت کوره‌های القایی و ماشین ریخته‌گری مداوم (CCM)، موفق به طراحی خط تولید نورد گرم ورق فولادی نیز شده است.

طبیبی گفت: شرکت چدن‌ریزان جی سابقه ۲۵ ساله در صنعت فولاد دارد. ما تجربه تأمین مواد اولیه را در کارنامه داریم و در سال ۱۳۹۶ با هدف ارتقای صنعت فولاد وارد حوزه ارائه خدمات فنی، مهندسی و مشاوره‌ای شدیم. در این مدت نگاه اول ما انتقال تکنولوژی به داخل کشور بود و در این زمینه با دور زدن تحریم‌ها موفق شدیم تعدادی کوره ذوب القایی با ظرفیت‌های بالا را وارد کشور کرده و نصب و راه‌اندازی کردیم. بعد از آن با اعتماد به جوانان متخصص و تحصیل‌کرده و تفکر افراد باتجربه و خبره دانشگاهی، شرکت آروین صنعت جی را تأسیس کردیم. شرکت آروین صنعت جی جزو مجموعه‌هایی است که توانست از معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، گواهینامه دانش بنیان را کسب کند و کوره‌های ذوب القایی با ظرفیت ۲۵ تن را با بالاترین کیفیت در داخل کشور بسازد.

وی ادامه داد: با گذشت سه سال از فعالیت این شرکت، چیزی حدود ۸ الی ۹ کوره ساخته شده توسط این مجموعه در داخل کشور روشن شده و در حال ارائه خدمات به صنعت فولاد کشور است. ما به خود می‌بالیم که دامنه خدمات شرکت چدن‌ریزان جی به پهنای گستره کشور عزیزمان ایران اسلامی است. این شرکت از منطقه آزاد اقتصادی جلفا در شمال غرب کشور تا جنوب شرقی کشور در منطقه اقتصادی مکران، به فعالان این بخش خدمات ارائه داده است.

ارائه علمی‌ترین مطالعات امکان‌سنجی

طبیبی با بیان اینکه دیگر خصوصیت ارائه خدمات فنی و مهندسی توسط شرکت چدن‌ریزان جی، علمی کردن تولید فولاد است، افزود: نگاهی گذرا به صنعت فولاد کشور نشان می‌دهد که بخش خصوصی هیچ چیدمان و طراحی مستند و مستدلی برای توسعه ندارد. به عبارت دیگر بخش خصوصی بدون برنامه و جزیره‌ای عمل کرده است. این تکرارها و هزینه‌های اضافی باعث شده قیمت تمام‌شده فولاد در کشور افزایش یابد.

وی تصریح کرد: چدن‌ریزان جی با تفکر اصلاح ساختاری فعالیت خود را ادامه داد و این موضوع را جزو وظایف و اهداف سازمانی شرکت در نظر گرفت. این شرکت، عضو کانون مشاوران اعتبار سرمایه‌گذاری بانک‌ها است. در این حوزه، چدن‌ریزان جی طرح‌های توجیهی اقتصادی، مطالعات امکان‌سنجی، مطالعات اولیه و بازار را انجام می‌دهد و طرح‌های تدوین‌شده از سوی این شرکت مورد تأیید بانک هاست. باید بگویم که این نوع نگاه علمی به طراحی‌ها نیز انتقال داده شده است.

به گفته رئیس هیأت مدیره چدن‌ریزان جی، در کشور نگاهی علمی و آکادمیک به فولاد وجود ندارد و صنعت فولاد در کشور به صورت استاد–شاگردی تجربه شده است. نتیجه این رویکرد، توسعه نامتوازن صنعت فولاد ایران بوده است. چرا باید در استانی نظیر آذربایجان شرقی پنج میلیون تن ظرفیت نورد داشته باشیم، اما ظرفیت ذوب این استان تنها 2 میلیون تن باشد؟ عمده کارخانجات ذوب در نقاط مرکزی ایران قرار دارند و با وضعیت فعلی جاده‌های کشور شمش باید از این مناطق به سمت آذربایجان منتقل و به محض تولید محصول نهایی مجدد به شهرهای داخلی انتقال یابد که این باعث افزایش هزینه‌های حمل و نقل خواهد شد!

وی عنوان کرد: زمانی که بحث مطالعات امکان‌سنجی و FS مطرح می‌شود یعنی قبل از اینکه کارخانه‌ای احداث شود و متحمل هزینه‌ای شویم، باید به تمام جوانب آن فکر کنیم. از این‌رو مطالعات امکان سنجی یک الزام است و شرکت چدن‌ریزان جی به بهترین نحو این مطالعات را انجام می‌دهد.

طبیبی اشاره‌ای به طرح 10 میلیون تنی فولاد سترگ در منطقه مکران کرد و گفت: این طرح اگرچه تعریف شده اما به بسیاری از سوالات درخصوص بازار هدف، تأمین خوراک و حتی زمان افتتاح آن و اینکه در آن زمان فولاد در جهان چه جایگاهی دارد، پاسخ داده نشده است. ما در منطقه منا، CIS و کشورهای عربی و خاورمیانه به عنوان قیمت‌گذار حوزه فولاد شناخته می‌شویم و حرف اول را می‌زنیم، اما آیا چند سال آینده نیز همین جایگاه و موقعیت را خواهیم داشت؟ آیا نسبت به رقبا هم شناخت داریم؟ رصد کشور عمان نشان می‌دهد از ابتدای سال ۲۰۲۳ تاکنون حدود ۱۰ میلیون تن قرارداد احداث کارخانجات فولادی منعقد کرده است. ما در مطالعات امکان‌سنجی به این سوالات پاسخ می‌دهیم.

طبیبی خاطرنشان ساخت: اگر به دنبال برون رفت از وضعیت موجود هستیم و می‌خواهیم مقطعی و جزیره‌ای عمل نکنیم، لازم است در خصوص کلیه طرح‌ها ایده‌پردازی صورت گیرد و مطالعات امکان‌سنجی برای آنها انجام شود و سپس طرح مصوب شده و براساس آن برنامه تدوین شود.

مزیت‌های خط ریخته‌گری مداوم چدن‌ریزان جی

غلامرضا طبیبی گفت: به همت مهندسین و کارشناسان شرکت دانش‌بنیان چدن‌ریزان جی، خط ریخته‌گری مداوم که بیشترین کاربرد را در بخش فولادسازی دارد بر اساس آخرین استانداردهای روز دنیا که در شرکت‌های بنام اروپایی، چینی و هندی مانند (Danili، Sarrai ، ConCast) استفاده می‌شود، طراحی و ساخت گردیده است. این خط ریخته‌گری که شامل 32 بخش مجزا است، بر اساس نرم‌افزارهای مهندسی تهیه گردیده و پس از انجام تحلیل‌های متعدد دینامیکی طراحی و ساخت گردیده است.

وی ادامه داد: به جرأت می‌توان ادعا کرد که خط طراحی‌شده توسط شرکت چدن ریزان جی نسبت به خط‌های مشابه که از کشور چین وارد کشور شده است بسیار باکیفیت‌تر است؛ خط ریخته‌گری طراحی و ساخت‌شده توسط شرکت چدن‌ریزان جی شامل لدل تارت- لدل کار- تاندیش کار- قالب- میز قالب- دامی بار و سایر قطعات است و در بخش انتهایی خط کارفرما با 3 حق انتخاب مواجه می‌گردد: 1-سیستم کولینگ پوشری 2-سیستم لیفتینگ 3- سیستم واکینگ بیم. در بین 32 بخش اجزاء تشکیل‌دهنده این خط برای اولین بار در کشور واکینگ‌بیم و لدل تارت طراحی و ساخت گردیده است و به لحاظ هزینه‌ای این نمونه به نسبت نمونه‌های خارجی 20 تا 30 درصد ارزان‌تر خواهد بود.

غلامرضا طبیبی خاطرنشان ساخت: در خط ریخته‌گری مداوم شرکت چدن‌ریزان جی، طراحی قالب جدید و افزایش طول آن به 900 میلی‌متر باعث شده کیفیت متالوژیکی شمش بهتر گردد و استفاده از walking beam  باعث شده که اعوجاج و انحنای شمش کاهش یابد و در نتیجه شمش و محصولات نهایی تولیدی از آن از کیفیت بالاتر و قیمت بالاتری برخوردار خواهند شد. این خط شرکت‌هایی را که با هدف صادرات محصولات خود را تولید می‌کنند، قادر می‌سازد تا بتوانند شمش باکیفیت و بدون اعوجاج تولید کرده و صادر نمایند.

خدمات گسترده چدن‌ریزان جی

طبیبی با انتقاد به برخی برخوردها در اعتماد به شرکت‌های دانش‌بنیان و تولیدکنندگان داخلی گفت: چرا در کشور اعتمادی به شرکت‌های بخش خصوصی نیست و فضایی در اختیار آن‌ها قرار نمی‌گیرد؟ آیا مجموعه‌های حاکمیتی نباید از شرکت‌های نوپا، نوآور و دانش‌بنیان حمایت کنند؟

وی با بیان اینکه شرکت چدن‌ریزان جی خطوط ریخته‌گری را به صورت کامل یعنی از کوره و مرحله ذوب تا انتهای خط ریخته‌گری، بومی‌سازی و ایرانی‌سازی کرده است، اظهار داشت: ما حتی در خطوط نورد نیز ورود کرده‌ایم و موفق به طراحی خط تولید نورد گرم ورق فولادی شده‌ایم. در یک کلمه می‌توان چدن‌ریزان جی را کلینیک فولاد قلمداد کرد و هر آن کسی که در هر حوزه فولاد فعالیت می‌کند می‌تواند از خدمات این شرکت استفاده کند. ما قادر به تأمین یک افشانک و نازل تا ساخت و تجهیز یک کارخانه هستیم.

رئیس هیئت مدیره چدن‌ریزان جی گفت: ما در بخش خصوصی با حداقل هزینه فعالیت می‌کنیم و سعی می‌کنیم تمامی عوامل در طراحی‌ها لحاظ شود تا بهترین کارایی و تولید حاصل شود. ما سعی کرده‌ایم کارفرما در کار دخیل شود و از نقطه نظرات آن‌ها برای بهبود فرآیندها استفاده کنیم. علاوه بر این، پا را فراتر گذاشته‌ایم و توانستیم در فرآیند عارضه‌یابی سیستم‌های تولید ورود کنیم. تفاوت و مزیت چدن‌ریزان این است که نسخه‌ای را نمی‌پیچیم که نتوانیم آنرا اجرا کنیم ؛از اینرو عملیاتی‌تر وارد میدان می‌شویم تا به اهداف تعریف‌شده خود برسیم.

طبیبی در بخش پایانی صحبت‌های خود تأکید کرد: متأسفانه در عمل آن‌چنان که باید به ساخت داخل و تولیدات باکیفیت دانش‌بنیان، بها داده نمی‌شود. تحمل تحریم‌های خارجی برخی اوقات راحت‌تر از تحریم‌های داخلی است و در کشور ما دچار خودتحریمی هستیم. شرکت‌های بزرگ و مجموعه‌های دولتی باید در عمل با بخش خصوصی که با زحمت فراوان و با صرف هزینه بسیار، تجهیزات تولید را با بالاترین کیفیت بومی‌سازی کرده‌اند، همکاری کنند اما عمدتاً می‌بینیم که حمایت از صنعت داخلی تنها در حد شعار است و اجازه رشد و شکوفایی به شرکت‌های توانمند و دانش‌بنیان بخش خصوصی داده نمی‌شود.

لینک کوتاه:

https://enfnews.com/?p=14119

بر چسب ها

مقالات مرتبط

تبادل نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سیزده + شش =