فوری
اختصاصی پترومتالز: مجموع صادرات فولاد ایران (فولاد میانی و محصولات فولادی) در مهرماه سال ۱۴۰۱، ۱ میلیون و ۷۸ هزار تن بوده که ۳۵ درصد بیش از ماه مشابه سال قبل است. صادرات مقاطع طویل فولادی ایران نیز در مهرماه امسال، ۳۰۲ هزار تن بوده است که ۷۵ درصد بیش از مهرماه سال گذشته است. در واقع، علیرغم مولفههای منفی بازار جهانی فولاد، در مهرماه سال جاری صادرات فولاد ایران نسبت به ماه مشابه سال قبل افزایش یافته و با آزادسازی صادرات فولاد برای تمام اشخاص حقیقی و حقوقی و تسهیل سیاستهای صادراتی، انتظار میرود در ماههای پیش رو صادرات فولاد کشور بهتر از تابستان امسال باشد.
همچنین فاصله ارز آزاد و نیمایی شدیداً افزایش یافته و به حدود ۳۰ درصد رسیده است که این امر میتواند همزمان با تعمیق رکود در بازار داخلی، محرکی برای افزایش صادرات و استفاده از گپ قیمتی ارز آزاد و نیمایی باشد. با توجه به رکود شدید در بازار داخلی و تقاضای ضعیف خصوصاً برای میلگرد، سیاستهای صادراتی باید در سهلترین و حمایتیترین حالت ممکن قرار گیرد تا زمینهی قاچاق محصولات فولادی به خارج از کشور توسط واسطهگران فراهم نشود. در مجموع افزایش صادرات فولاد در مهرماه ۱۴۰۱ ما را قادر میسازد تا پیشبینی کنیم که در نیمه دوم سال جاری شاهد افزایش صادرات فولاد ایران خواهیم بود.
جدول زیر که صادرات فولاد ایران در مهرماه ۱۴۰۱ و ۱۴۰۰ را با هم مقایسه میکند، ببینید:
دلایل کاهش صادرات فولاد ایران در ۷ ماهه نخست امسال
علیرغم افزایش صادرات فولاد ایران در مهرماه سال جاری، بررسی آمار گمرک جمهوری اسلامی ایران، نشان میدهد که مجموع صادرات فولاد کشور (فولاد میانی و محصولات فولادی) در ۷ ماهه نخست سال جاری، ۵ میلیون و ۵۰۸ هزار تن بوده که نسبت به مدت مشابه سال قبل، کاهش ۷ درصدی را نشان میدهد.
مصوبه عوارض صادراتی در ابتدای سال جاری یکی از عواملی بود که باعث شد تا صنایع فولادی ایران، بهترین فرصت در بازارهای جهانی را که همزمان با اوج قیمتها بود از دست بدهند و در نتیجه این مصوبه که بعداً در ابتدای خردادماه لغو شد، صادرات فولاد کشور در مسیر نزولی قرار گرفت. تعرفه اعمالشده بر صادرات فولاد باعث شد تا در دوره اجرای این بخشنامه، صادرات فولاد برای بسیاری از واحدهای تولیدی توجیه اقتصادی نداشته باشد.
دیگر دلیل کاهش صادرات فولاد ایران د ۷ ماهه نخست امسال، وضعیت بد بازار جهانی فولاد و کاهش تقاضا برای فولاد در مناطق مختلف دنیاست. از اردیبهشت ماه سال جاری به بعد، قیمتها در بازار جهانی فولاد تحتتاثیر کاهش تقاضای جهانی نزولی شد و در تابستان به پایینترین میزان در دو سال گذشته رسید.
افزایش بهای انرژی و اختلال در زنجیره تولید جهانی به واسطه جنگ اوکراین، سیاستهای پولی انقباضی بسیاری از بانکهای مرکزی در نقاط مختلف دنیا و بالاخره کاهش رشد اقتصادی چین، سیاست کوویدِ صفر پکن و بحران در صنعت ساختمان این کشور از جمله دلایلی بود که کاهش تجارت جهانی فولاد را درپی داشت و در دوره ۷ ماهه نخست سال جاری، بر صادرات فولاد ایران نیز تأثیرِ سوء خود را گذاشت.
نویسنده: شیرین نیکوحرف، کارشناس صنعت فولاد
لینک کوتاه:
https://enfnews.com/?p=5002