فوری
جهاندار شکری مدیرعامل ذوب آهن بیستون و عضو هیأت مدیره انجمن فولاد در گفتوگوی اختصاصی با پترومتالز اظهار داشت: تولیدکنندگان فولاد کشور با مشکل شدید تأمین مواد اولیه، محدودیت مصرف گاز و برق و فاصله زیاد نرخ ارز در بازار توافقی و سامانه نیما روبرو هستند و تولید شمش فولادیِ کارخانجات ذوب القایی در حال حاضر بهطور میانگین 50 درصد تولید سال گذشته آنها در این فصل از سال و 25 تا 30 درصد ظرفیت اسمی آنها است.
به گزارش پترومتالز، جهاندار شکری گفت: گاز کارخانجات تولیدکننده آهن اسفنجی یا قطع شده یا عرضه گاز به آنها شدیداً محدود شده و این امر باعث شده تا فولادسازان با مشکل کمبود شدید مواد اولیه مواجه شوند. از سوی دیگر، از فولادسازان و نوردکاران نیز خواسته شده تا مصرف برق خود را فعلاً 10 تا 20 درصد کاهش دهند. در چنین شرایطی تولید فولاد با آسیب جدی مواجه شده است.
فاصله بزرگ ارز نیمایی و توافقی
عضو هیأت مدیره انجمن فولاد تصریح کرد: پیش از این فاصله نرخ ارز در بازار توافقی و سامانه نیما نزدیک بود اما هماکنون نرخ دلار نیمایی 28 هزار تومان و نرخ دلار توافقی 36 هزار تومان است. این فاصله زیاد به ضرر تولیدکنندگان و صادرکنندگان فولاد است و باعث التهاب در بازار فولاد میشود.
وی در پاسخ به این سوال که آیا نباید از صادرات آهن اسفنجی در ماههای مهر و آبان جلوگیری میشد، گفت: مشکل، صادرات محصولات زنجیره فولاد نیست. برای صادرات آهن اسفنجی به این دلیل انگیزه وجود داشت که قیمت آن در بازارهای صادراتی بیش از بازار داخلی بود. مشکل اصلی، قیمتگذاری دستوری است که به تولیدکنندگان فشار زیادی وارد کرده است. اگر قیمتهای صادراتی و داخلی آهن اسفنجی یکسان بود، صادرات آهن اسفنجی صورت نمیگرفت. برای رشد تولید راهی جز این نیست که قیمتگذاری دستوری کنار گذاشته شود و منطق عرضه و تقاضا پذیرفته شود.
مشکلات بزرگ تولیدکنندگان فولاد کشور
عضو هیأت مدیره انجمن فولاد تأکید کرد: تولیدکنندگان فولاد واقعاً با مشکلات بزرگی مواجه هستند. قبلاً در یک ماه از سال محدودیت مصرف گاز داشتیم، اما در سال جاری محدودیت گاز از زمانی که میانگین دما در کشور 10 درجه سانتیگراد بود، آغاز شده است! اگر محدودیت بیشتری در مصرف برق نیز به کارخانجات فولاد تحمیل شود، تولید ضربه بزرگتری خواهد دید. ضمن اینکه مواد اولیه در بازار کمیاب است و تنها راه رشد تولید این است که گاز واحدهای احیاء مستقیم وصل شود تا کارخانجات فولادی بتوانند به تولید پایدار خود ادامه دهند. با رویه فعلی و نبود آهن اسفنجی، عرضه شمش در بازار ممکن است باز هم کمتر میشود.
وی در خصوص ابلاغیه اخیر بورس کالا که خرید شمش فولادی توسط شرکتهای بازرگانی را ممنوع میکند، گفت: این ابلاغیه نیز به ضرر تولیدکنندگان فولاد است. باید توجه کرد که به دلیل کمبود و افزایش شدید قیمت آهن اسفنجی، تولیدکنندگان شمش، علیرغم رشد اخیر قیمت محصولاتشان، همچنان در زیان هستند و کاهش تعداد خریداران شمش در بورس کالا، مشکل فولادسازان را بیشتر میکند.
جهاندار شکری در پایان گفت: با مشکلات بزرگی که برای تولیدکنندگان فولاد در بحث تأمین مواد اولیه، بحران انرژی و قیمتگذاری دستوری وجود دارد، نه تنها تولید واقعی فولاد کشور به چشمانداز 55 میلیون تنی نمیرسد، بلکه ممکن است تا دو سال دیگر با ورشکستی کارخانجات فولاد، واردکننده فولاد نیز شویم.
لینک کوتاه:
https://enfnews.com/?p=5596